Hållbarhet

Safetynet

För några år sedan valde vi att göra en större investering i den administrativa förmågan gällande arbetsmiljön. Detta mynnade ut i att vi implementerade det, dansk utvecklade, administrationsprogrammet Safetynet. Det ger oss möjligheten att samla alla rutiner och dokument på ett och samma ställe. Personalen kan via sin mobil göra de dagliga säkerhetskontrollerna innan och under arbetet gång. Tillgången till alla rutiner gör även att de, med enkelhet, kan söka upp information ifall något gått snett eller de har några funderingar om vad och hur de ska göra vid olika situationer. Smidigheten att göra tillbudsanmälningar och skicka in förbättringsförslag har öppnat en ny och effektivare kanal för de anställda att göra sin röst hörd. Safetynet används främst av HR och den styrgrupp som jobbar med produktionen. Deras jobb har verkligen underlättats då systemet bygget hela administrationsflöden automatiskt. Vilket gör att tiden som tidigare lades på att planera och kartlägga processerna kring interna problem nu kan läggas på handling för att lösa problemen.

Det är väldigt skönt att slippa känna, har jag glömt något? Och istället fokusera på att ta till handling – En representant för styrgruppen

Snödag

Ibland måste man se till rådande förhållande i omvärlden och ställa in sig på att förändringar måste ske. Under Covid så fick hemmakontoret ett nytt lyft även det möjligheten redan funnits för många. Som ett steg i det digitala så kommer denna möjlighet såklart växa och bli möjlig för yrken där man tidigare inte sett detta som praktiskt. Vår resa, inom detta, startade 2016. Då vår produktion är av en relativt komplex administration så har vi tillsammans med Smarta system utvecklat vårt kalkylsystem till ett fullskaligt CRM system. Under hösten 2023 föll den sista pusselbiten på plats och nu är systemet igång. Sakta har vi implementerat nya sätt att planera, producera och fakturera. Den sista delen är planeringsstadiet där vi tidigare har varit beroende av utskrivna produktionsblad samt fysik närvaro för att skapa orderlistor. Men i takt med att orderlistorna växt har denna sätt varit ohållbart. Men nu, äntligen, finns möjligheten för samtliga tjänstemän att jobba externt. Så en dag som denna när snön yr ner, både på tvären och längden, så tar jag mig en kopp te och kan med gott samvete säga

- Jag jobbar hemifrån idag.

En dator som visar ML display AB hemsida med ett snötäckt fönster i bakgrunden.

Ecovadis

För en tid sedan blev ML display tillfrågade att genomgå en CSR utvärdering. Denna utvärdering var på en större kunds begäran. Då vi jobbar väldigt aktivt med CSR och hållbarhet, trotts vår storlek, så såg vi detta som ett intressant tillfälle att ”bekänna färg”. Revisionen skede över 3 veckor. Där första veckan gick åt för insamling och samanställning av olika dokument och sen två veckor av granskning. Sammanlagt skickade vi in 51 olika dokument. När resultat väl kom så överraskades vi att ett gratulationsmejl från vår kund som hade fått ta del av vårt resultat innan vi själva sett det. Glädjen var stor när vi kunde ta emot en Bronsutnämning och en overallranking som överträffar 67% av bolagen som är registrerade hos EcoVadis. Denna utvärdering görs årligen och vi är offentligt glada för att få detta erkännande redan 2 år in i vår omställning för ett mer hållbart företag.

Det är en stor erfarenhet att se hur bedömningarna sker på internationell nivå samt vikten av en hög kvalité på administrationen då revision sker externt. Vi kommer fortsätta att jobba för morgondagens arbetsplats och detta bevisar att vi är på god väg – Jonas Askvigg

Jonas Askvigg

Jonas Askvigg

Vi börjar från början

Landskrona stad har ett väldigt engagerat näringsliv och kommunen har många intressanta tillvägagångsätt för att nå tillväxt. Under en längre tid har kommunen haft dystra siffror gällande arbetslöshet. Man kan även se att det finns ett ”moment 22” inom den siffran också. Det första jobbet är extremt för att skapa sig de första goda vägarna in i vuxenlivet. Tyvärr minska dessa chanser avsevärt ifall man har föräldrar som är arbetslösa. Detta pga ”det första jobbet” många gånger sker genom kontakter på personlig nivå. Föräldrarnas arbete öppnar möjligheten till denna första kontakt. Landskrona kommun har tillsammans med näringslivet startar projektet KNUT. Genom detta projekt får barn i grundskolan möjlighet att komma ut till olika företag i kommunen för att prova på och ställa frågor. ML Display har hand om årskurs 2 från Seminarieskolan och dessa dagar fylls våra lokaler av helt nya idéer och ett engagemang som är svårt att toppa. Tillsammans går vi igenom hur ett wellpappställ produceras, vad som är viktigt att tänka på, som återvinning och spillminimering. Detta samarbete har verkligen öppnat ögonen för oss om hur mycket glädje och kreativitet som det vi kan bidraga med.

Pennor i olika färger

Inom vår bransch så finns det några nationella problem över tid.

En av dessa ”problem” är ny rekrytering av personal. Den grafiska branschen har minskat sin omsättning på arbetstillfällen sen 90 talet. Det gjorde att nyrekryteringen gav mindre för nya arbetstagare och nu 30 år senare ser vi hur intresset för att utbilda sig och satsa på en bana inom den grafiska branschen dippat rejält. Till följd av en snabb digitalisering inom yrket så har även mycket av utbildningarna blivit mer lutande åt den grafisk framställningen och minde åt den praktiska framställningen. Kort sagt, vi behöver arbetare som kan den praktiska framställningen och det finns det ont om idag. Därför arbetar vi på ML Display mycket med hur vi kan öppna upp vår fantastiska värld emot en ny generation. Tillsammans med Technical College och Landskrona stad har vi flera olika engagemang för att göra oss mer tillgängliga för nya arbetstagare.

Pennor i olika färger

FSC® certifierade

Hållbara displayer

Sedan 2021 är vi FSC® certifierade och sedan 2022 säljer vi endast FSC® mix material. Alla våra produkter är tillverkade med material från hållbart skogsbruk. Vi kan även stolt berätta att vår patenterade elipZ ® är nordens enda popup helt utan främmande material som gummi och plast.

Vi tror på att börja där man står, därför har vi ingått i ett samarbete med Landskrona stad, projekt Knut. Projektet innebär att vi välkomnar grundskoleelever till vårt företag för att kunna ta del av arbetsvärlden i deras hemstad. Vi är även med i Landskrona miljöforum. Ett nätverk i Landskrona där företag tillsammans hittar lösningar för att utveckla och göra sina verksamheter mer hållbara.

Ramlösa skylt